Historische lezing - Koen van Toen: de voorbereiding van D-day (deel I)

De Muze
Wantveld 2
2202 NS Noordwijk

Koen van Toen organiseert in de Muze te Noordwijk een speciale collegereeks over de Tweede Wereldoorlog. De reden hiervoor zijn de verschillende jubilea die de komende twee jaar gepland staan in binnen- en buitenland. In juni 2024 is het exact 80 jaar geleden dat de geallieerden in Normandië (Noord- Frankrijk) de bevrijding van West-Europa inluidden. Daarnaast is het in december van 2024 ook precies 80 jaar terug dat de Duitsers in de Belgische Ardennen hun welkbekende Ardennenoffensief begonnen. Het was de geallieerden gelukt om deze aanval te stoppen, waarna de bevrijding in mei 1945 het slot van de oorlog in West-Europa vormde.

Maar hoe zijn deze historische momenten tot stand gekomen? Welke voorbereidingen lagen er aan ten grondslag en welke bekende historische figuren speelden een sleutelrol in het succes in de uiteindelijke bevrijding van West-Europa? Vragen die Koen tijdens de reeks zal beantwoorden. De reeks bestaat in totaal uit 9 lezingen.

Op zondag 3 maart trapt Koen af met een lezing over de oorlogsspanningen in Europa, waarbij de Duitsers over de periode september 1939 tot en met augustus 1942 veel gebied veroveren. De Britten lijken er na juni 1940, na het vertrek uit Duinkerken, alleen voor te staan. De Duitse troepen lijken onoverwinnelijk. Maar met het betreden van de Amerikanen in de oorlog in december 1941 worden de eerste plannen gesmeed om nazi-Duitsland een halt toe te roepen. De plannen voor een invasie op West-Europa zijn in de maak. Als de geallieerden op 19 augustus 1942 in Dieppe landen, wordt dit een ramp. Een test van de Duitse verdediging of een mislukte aanval op het Europese vasteland?

Onderwerpen die tijdens de lezing o.a. de revue passeren zijn de Duitse veroveringen tot de zomer van 1942, de terugtocht van de Britten te Duinkerken in juni 1940, de Duitse invasie van de Sovjetunie op 22 juni 1941, de geallieerde invasie van Noord-Afrika in 1942 en de eerste invasieplannen in West-Europa. De voorbereidingen van wat uiteindelijk D-day zou worden, beginnen in een vroeg stadium….

De lezing vindt op zondagmiddag 3 maart van 14:00 tot 16:00 uur plaats in de Uraniazaal in De Muze. Er is een pauze.

Wann

  • Sonntag, 3. märz 2024 von 14:00 bis 16:00

Preise

  • 15,00 € Standaard

Hotspot

Bleiben Sie auf dem Laufenden Noordwijk
Newsletter mit Events, Nachrichten, Empfehlungen und Angeboten!
Uw bericht is niet verstuurd omdat deze als spam is gemarkeerd. Onze excuses als dit onterecht is. U kunt altijd contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@noordwijk.info.