Es tut uns leid. Dieses Aktivität ist nicht mehr verfügbar

Historische lezing - Koen van Toen: D-day, de slag om Normandië en de weg naar de Schelde

De Muze
Wantveld 2
2202 NS Noordwijk

Koen van Toen organiseert in de Muze te Noordwijk een speciale collegereeks over de Tweede Wereldoorlog. De reden hiervoor zijn de verschillende jubilea die de komende twee jaar gepland staan in binnen- en buitenland. In juni 2024 is het exact 80 jaar geleden dat de geallieerden in Normandië (Noord- Frankrijk) de bevrijding van West-Europa inluidden. Daarnaast is het in december van 2024 ook precies 80 jaar terug dat de Duitsers in de Belgische Ardennen hun welkbekende Ardennenoffensief begonnen. Het was de geallieerden gelukt om deze aanval te stoppen, waarna de bevrijding in mei 1945 het slot van de oorlog in West-Europa vormde.

Maar hoe zijn deze historische momenten tot stand gekomen? Welke voorbereidingen lagen er aan ten grondslag en welke bekende historische figuren speelden een sleutelrol in het succes in de uiteindelijke bevrijding van West-Europa? Vragen die Koen tijdens de reeks zal beantwoorden. De reeks bestaat in totaal uit 9 lezingen.

Op zondag 19 mei geeft Koen een lezing over de invasie van West-Europa: D-day. Duizenden troepen waren klaar voor de strijd en landden in de vroege morgen van 6 juni 1944 op de Normandische kust. Op de vijf stranden wordt zwaar gestreden voor elke meter. Met name op het Amerikaanse Omaha hebben de soldaten het moeilijk. De Duitse verdediging is sterker dan gedacht en de inleidende bombardementen en artilleriebeschietingen hebben niet veel effect gehad. De Canadezen maken op 6 juni de meeste voortgang. Toch zouden zij het nog zwaar krijgen tijdens de strijd om de Normandische hoofdstad Caen. Na 100 dagen strijd in Normandië slaan de Duitsers op de vlucht. Eind augustus wordt Parijs bevrijd, maar of de Parijzenaren daar nu zo blij mee zijn….

Onderwerpen die tijdens de lezing aan bod zullen komen zijn de landingen op de vijf geallieerde stranden, de voortgang in het Normandische landschap, de zware strijd rondom Caen en de bevrijding van de havenplaats Cherbourg. Na de moeizame strijd door Normandië is op 25 augustus 1944 de bevrijding van Parijs een feit. De Duitsers slaan op de vlucht en het einde van de oorlog is in zicht. Of is dat slechts een illusie?

De lezing is een onderdeel van een speciale collegereeks over de Tweede Wereldoorlog en vindt plaats op zondag 19 mei van 11:00 tot 13:00 uur in de Uraniazaal in De Muze. Er is een pauze.

Preise

  • 15,00 € Standaard

Hotspot

Bleiben Sie auf dem Laufenden Noordwijk
Newsletter mit Events, Nachrichten, Empfehlungen und Angeboten!
Uw bericht is niet verstuurd omdat deze als spam is gemarkeerd. Onze excuses als dit onterecht is. U kunt altijd contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@noordwijk.info.