Plan your visit

Historie Huis te Boekhorst

langevelderweg
 noordwijkerhout

Huis te Boekhorst was een groot en en massief kasteel, dat midden in een vijver staat en te bereiken was via een dubbele ophaalbrug.

Huis te Boekhorst was een groot en en massief kasteel, dat midden in een vijver staat en te bereiken was via een dubbele ophaalbrug.

Het had een grote centrale ruimte en verschillende zalen en vertrekken. Inclusief de kelders was het gebouw vier verdiepingen hoog. Het had binnen- en buitenmuren, voorzien van een borstwering met schietgaten voor 16 stuks geschut.

In een akte van 12 januari 1272 maakt graaf Floris V bekend dat hij aan “Baudino de Nortteke heeft verkocht en beleend ons land gewoonlijk genoemd de Boeckhorst”. Boudino (Boudewijn) was niet alleen een vertrouwensman van Floris V, maar ook getrouwd met Aleidis, een achternicht van Floris en dochter van Otto II, de bisschop van Utrecht.

De Boekhorst blijft in de periode 1272 tot 1645 in het bezit van lokale adellijke families. In 1645 krijgt Willem van Bourgondië het huis en bijbehorende heerlijkheid in zijn bezit. Via zijn familie is het overgegaan naar de prinsen van Rubenpré, die in Brussel wonen. Zij verwaarlozen het zo dat het in 1743 wordt gesloopt. Lange tijd blijven enkele resten van een muur, een kelder en één van de poorten overeind staan. De poort is als laatste in 1903 gesloopt.

Wist je dat

De naam Boekhorst komt van beukenbos?

Rondom het kasteel een kruiskerk en diverse boerderijen hebben gestaan?

De naam Boekhorst op veel plekken in Noordwijkerhout voortleeft?

Foto: Kasteel Boekhorst 1726 uit collectie Schoemaker 

Location