Plan your visit

Dijkenburg

westeinde 82
 Noordwijkerhout

Het witte landhuis Dijkenburg dat er nu staat, is gebouwd in 1926. Dijkenburg is lange tijd als hotel en camping in gebruik geweest. In 2001 is het in particulier bezit gekomen en geheel gerestaureerd.

Het witte landhuis Dijkenburg dat er nu staat, is gebouwd in 1926. Dijkenburg is lange tijd als hotel en camping in gebruik geweest. In 2001 is het in particulier bezit gekomen en geheel gerestaureerd.

Rond 1650 liggen aan het Westeinde boerderijen, sommige van deze boerderijen veranderen in buitenplaatsen van allure. Rijke stadsbewoners laten er luxe buitenhuizen bouwen, om daar ’s zomers te genieten van het buitenleven. In de prachtig aangelegde tuinen kunnen ze wandelen, spelevaren en thee drinken; op het landgoed jagen en vissen. Dijkenburg is zo’n buitenplaats en iets verder naar het noorden lag Vijverbeek, later Hofwijk genoemd. Vanaf de koepelberg bij de Gooweg is er dan nog uitzicht over de wijde omgeving.

Dijkenburg komt voor het eerst voor in het boek Rhynlands fraaiste gezichten uit 1732, als een nog naamloze lustplaats. Dijkenburg en de aangrenzende buitenplaats Leeuwenhorst werden in 1802 verkocht, de landerijen werden samengevoegd en het huis Leeuwenhorst werd afgebroken. Dijkenburg wordt steeds verder uitgebreid. In 1805 is het een landgoed van bijna honderd hectare en wordt het omgedoopt tot Nieuw Leeuwenhorst. De tuin wordt opnieuw ingericht volgens de Engelse landschapsstijl, met slingerende lanen en een grote vijver die het huis weerspiegelt. In de 19de eeuw wordt Nieuw Leeuwenhorst opgesplitst in verschillende buitenplaatsen.

Het witte landhuis Dijkenburg dat er nu staat, is gebouwd in 1926. Het oude huis Dijkenburg brandt namelijk tot de grond toe af bij de aanleg van centrale verwarming. Dijkenburg is vanaf 1945 een pension en hotel geweest, later met een camping erbij. Vanaf 2001 tot 2006 is het huis geheel gerestaureerd.

Wist je dat…..

de naam ‘Dyckenburch’ al in 1721 voorkomt? In het bos van Dijkenburg, aan de Gooweg, vanaf 1905 een sanatorium staat? Natuurarts Oldenboom daar patiënten laat baden in de buitenlucht? Huize Remotus op de hoek van de Hoogweg als herstellingsoord is gebouwd?

Foto: Dijkenburg 1890 

Location