Plan your visit

Margriet Breevoort - When the flood comes

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst (bunker)
Gooweg 36
2211XX Noordwijk

Hoe we soms verblind kunnen worden door het vanzelfsprekende en alledaagse en hier niet meer de merkwaardigheid van inzien.

Hoe we soms verblind kunnen worden door het vanzelfsprekende en alledaagse en hier niet meer de merkwaardigheid van inzien.

Margriet van Breevoort (1990) maakt hyperrealistische sculpturen. Ze zijn zorgvuldig tot in detail uitgewerkt en nodigen uit om van dichtbij te bekijken. Haar beelden komen voort uit een fascinatie voor de manier waarop we als mens naar de wereld kijken. Hoe we soms verblind kunnen worden door het vanzelfsprekende en alledaagse en hier niet meer de merkwaardigheid van inzien.

In haar recente werk benadrukt ze de tegenstelling die bestaat tussen mens en dier. Ze is gefascineerd door het Anthropocene tijdperk, het tijdperk waarin de natuur ondergeschikt is geraakt en zich moet aanpassen aan de mens. De mens zet een stap naar de natuur mits de natuur functioneel is voor de mens. Hoe ver gaat onze drang om alles om ons heen aan te passen aan onze wensen? Met haar kunstwerken probeert ze een antwoord te vinden op vragen die zij zichzelf stelt over de toekomst.

“De technologische ontwikkelingen gaan met een exponentiële groei vooruit. Zo snel dat de evolutie en ontwikkeling van dier en natuur het niet kunnen bijbenen. Zelfs de natuur zelf wordt gevormd naar een ideaalbeeld. We hebben niet alleen rijtjeshuizen, ook rijtjes-bomen. Ik ben benieuwd hoe de dieren zich in de toekomst zullen aanpassen aan al deze ontwikkelingen. Voor landgoed Nieuw Leeuwenhorst creëer ik een futuristische diersoort dat zich door de stijgende zeespiegel en toedoen van de mens, heeft aangepast aan nieuwe leefomstandigheden.”

Location