Plan your visit

Kunstwerk WIND, ZONLICHT & TRANSPARANTIE

 de Zilk

De meest interessante historische verhalen zijn door kunstenares Hester van Dapperen bij elkaar gebracht in dit bijzondere kunstwerk.

De meest interessante historische verhalen zijn door kunstenares Hester van Dapperen bij elkaar gebracht in dit bijzondere kunstwerk.

De meest interessante historische verhalen zijn door kunstenares Hester van Dapperen bij elkaar gebracht in dit bijzondere kunstwerk. In roestvrijstaal heeft zij silhouetten uitgewerkt die de mensen van toen op hun locatie uitbeelden. De beelden roteren in de wind en glinsteren in het zonlicht, waarmee de verhalen van toen even opnieuw tot leven komen. De transparantie verwijst naar het ongrijpbare en vluchtige van de verhalen.

Hester van Dapperen houdt zich bezig met kunst en toegepaste kunst in meerdere verschijningsvormen. In haar projecten komt haar experimentele karakter als kunstenaar naar boven. Zij maakt beelden, schilderijen en sieraden. Deze zijn terug te vinden bij particulieren en bedrijven in binnen- en buitenland. Meer werk van Hester van Dapperen is te zien op www.dapperen.nl

Noordwijkerhout en De Zilk hebben een rijke geschiedenis. Er zijn resten van bewoning gevonden die terugwijzen naar de bronstijd. Door de eeuwen heen heeft het gebied zich ontwikkeld, waarbij inkomsten uit landarbeid het meest voorkomen. Het landschap is zeer aantrekkelijk voor adellijke families om buitenplaatsen of boerenhoeves te bezitten. In de streek zijn de restanten hiervan te vinden in het landschap. Sommige wat beter zichtbaar dan andere.

Het Verdwenen Erfgoed leeft veelal voort in straatnamen, woonwijken of zelfs sportverenigingen. Om de herinnering meer levend te maken, is een route gemaakt langs alle plekken waar eeuwen geleden andere mensen leefden in andere huizen en met andere gebruiken. De meest interessante verhalen zijn door kunstenares Hester van Dapperen bij elkaar gebracht in een bijzonder kunstwerk.

Op deze plek zijn vijf verhalen te vinden, waarvan de sporen nu nog zichtbaar zijn in het dagelijks leven van Noordwijkerhout en De Zilk:

  • De Boekhorst, een kasteel uit de tijd van Floris V en een thuis van veel adellijke families.
  • De Hogeveense Poldermolen, die de inpoldering voor land- en tuinbouw mogelijk maakt.
  • Sixenburg, een buitenplaats van de invloedrijke Amsterdamse lakenverffamilie Six.
  • De Trekvaart, een belangrijke waterverbinding waardoor pleisterplaatsen langs het water ontstaan.
  • De Heilig Hart van Jezuskerk, een zichtbaar voorbeeld van het florerende katholieke leven in de streek.

Dit kunstwerk is een onderdeel van de Fietstocht en wandelroutes Verborgen Verleden. 

Foto: van Blik op Noordwijkerhout 

Location