Besuch planen

Trekvaart Haarlem - Leiden

pilarenlaan
 noordwijkerhout

De intercity van de Goeden Eeuw

De intercity van de Goeden Eeuw

Op 1 november 1657 gaat de trekschuitdienst tussen Haarlem en Leiden van start. Dagelijks vertrekken negen trekschuiten, zowel vanuit Haarlem als vanuit Leiden. De trekschuiten vervoeren personen van stad tot stad, volgens een vaste dienstregeling. Het wordt de intercity van de Gouden Eeuw genoemd. De schuiten worden getrokken door paarden, die over het jaagpad lopen. Met een gangetje van 7 km per uur glijdt de schuit door het water. Heel wat comfortabeler dan een reis met een koets over hobbelige wegen.

De Trekvaart Haarlem-Leiden is in anderhalf jaar tijd aangelegd. In februari 1657 wordt gestart met graven, in 8 maanden tijd met de hand gegraven door 1150 arbeiders. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande waterwegen. Het is de ontbrekende schakel in het netwerk van trekvaarten in Nederland. Reizigers kunnen dan in één etmaal van Rotterdam tot Groningen reizen. Als in 1839 de eerste treinen gaan rijden, raakt de trekschuit uit de mode en in 1860 stopt de dienst. De trekvaart wordt daarna vooral gebruikt voor scheepvaart met groenten, bloembollen en zand. Bij de bruggen langs de trekvaart liggen herbergen, zoals Piet Gijs bij de ’s Gravendamseweg, nu restaurant Hillarey’s. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de bollenhandel stil lag, was daar vanaf 1917 de Coöperatieve Drogerij Codro, waar groenten werden gedroogd. Bij de stations Lisse en Noordwijkerhout zijn er vanaf 1910 ook twee lokale coöperatieve veilingen, die in 1927 fuseren.

Wist je dat…..

de Trekvaart 28,4 kilometer lang is?

De reis van Haarlem naar Leiden dan 4 uur duurt?

De trekvaart tussen Leiden en Noordwijk Haarlemmertrekvaart heet en tussen Noordwijk en Haarlem Leidsevaart?

Tip: Fiets vanaf hier in 5 minuten op en neer naar de historische Piet Gijzenbrug.
Tip: Meer informatie over deze plek kan dan worden teruggelezen op www.hollandswelvaren.com

Foto: Brug bij Piet Gijs voor 1938 

Hotspot

Bleiben Sie auf dem Laufenden Noordwijk
Newsletter mit Events, Nachrichten, Empfehlungen und Angeboten!
Uw bericht is niet verstuurd omdat deze als spam is gemarkeerd. Onze excuses als dit onterecht is. U kunt altijd contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@noordwijk.info.