Nationalpark Hollandse Duinen
Entdecken Sie die wohltuende Natur in Noordwijk und Umgebung. Radeln Sie auf den kurvenreichen Radwegen direkt durch die Dünen entlang der niederländischen Küste, entlang der Boulevards in den Badeorten Noordwijk, Katwijk und Scheveningen und vorbei an herrschaftlichen Anwesen und unzähligen interessanten historischen Gebäuden.
Das wirst du sehen
Startpunkt
Palaceplein
2202 Noordwijk
Navigiere zum Startpunkt
Fremdenverkehrsamt Noordwijk
Hoofdstraat 1292202 EX Noordwijk
Thalasso uitkijkpunt - strandafrit 10
strandafrit 10Noordwijk
Thalasso uitkijkpunt - strandafrit 10
strandafrit 10
Noordwijk
Streekmuseum Veldzicht
Herenweg 1142201 AL Noordwijk Binnen
Vigore Coffee & Concept-store
Voorstraat 1332201 HS Noordwijk
Hof van Holland
Voorstraat 792201 HP Noordwijk
Beschreibung
Fietsroute Nationaal Park Hollandse Duinen
Noordwijk - Katwijk - Wassenaar - Scheveningen
Tip: afhankelijk van de wind bepaal je of je de route links of rechtsom fietst.
Dit ga je zien:
Nationaal Park Hollandse Duinen
Langs de Noordzee, tussen strand en binnenland ligt het Nationaal Park Hollandse Duinen. Een uniek gebied van meer dan 60 km² waardevolle natuur, 47 kilometer strand, levendige dorpen, adembenemende bollenvelden, statige landgoederen en interessante musea en historische gebouwen.Het is divers, steeds anders en vol beleving. Met een beetje geluk zie je vossen, reeën en zeehonden.
Nationaal Park Hollandse Duinen is één van de eerste nationale parken nieuwe stijl en is daarmee veel meer dan alleen natuur. Hollandse Duinen is uniek door de nabijheid van de zee, de dorpen en steden, de waardevolle natuur in en rond de duinen en de rijke cultuur en historie. De mix van natuurlijke en door de mens gevormde landschappen maakt het gebied zo ‘Hollands’. Je ervaart er de wisselwerking tussen mens en natuur. Je ziet er de resultaten van onze oude strijd tegen- en onze nieuwe verbondenheid met het water.
Thalasso uitkijkpunt in Noordwijk - bij knooppunt 61
Ultieme rust. Bij strandafrit 10 in Noordwijk aan zee is een platform ingericht als Thalasso rustplek.Het uitzicht op zee, het strand en de vloedlijn brengen je met het geluid van de ruisende zee en de zilte geur compleet tot rust. Hier kun je alleen of samen ontspannen op een van de bankjes.
TIP: Tijdens deze ontdekkingstocht door de heilzame natuur kun je heerlijk neerstrijken bij een van de geweldige strandtenten. Geniet van een heerlijk drankje, lunch of diner met zeezicht in Noordwijk, Katwijk, Wassenaar of Scheveningen.
De Coepelduynen - tussen knooppunt 22 en 63
De Coepelduynen omvatten de smalle strook kustduinen tussen Noordwijk en Katwijk. Het relatief kleine gebied heeft een gevarieerd duinlandschap dat reliëfrijk en landschappelijk zeer afwisselend is. Het is een pareltje aan de Nederlandse kust. Als je Maarten Langbroek (ecoloog en duinconsulent) mag geloven: “landschappelijk één van de mooiste duingebieden van Nederland”.
Het vissersdorp Katwijk aan Zee - tussen knooppunt 63 en 97
Al in de middeleeuwen gingen Katwijkers de Noordzee op om vis te vangen, een echt vissersdorp! Wist je trouwens dat Katwijk ook een bekend Kunstenaarsdorp is. Al vanaf de zeventiende eeuw bezoeken kunstenaars Katwijk om licht, strand en zee te bestuderen en op doek vast te leggen. Het was in de tweede helft van de 19e eeuw dat in Katwijk een kunstenaarskolonie ontstond.
De Vuurbaak, ook wel Vierboet genoemd, is na de Brandaris het oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. Deze staat in Katwijk. De toren heeft een hoogte van 34 meter. Na het beklimmen van de trappen kom je op de omloop, zo’n 30 meter boven de zeespiegel.
De toren werd gebouwd als baken voor de vissers op de Noordzee. 's Nachts werden er houtvuren gestookt op de toren. Later werden deze houtvuren op roosters vervangen door grote olielampen met reflectoren.
Tip: Restaurant Kattukkezandt - Mooi plekje direct aan zee
Duingebied Berkheide - tussen knooppunt 97 en 41
Berkheide is een echt duingebied, met alles erop en eraan. Er zijn veel grote en kleine valleien en hoge duinkammen en -toppen. Het Vlaggeduin, niet ver van Katwijk, is zelfs het hoogste duin van Zuid-Holland. Er zijn fraaie, botanisch rijke noordhellingen. Het landschap is relatief open, met veel helm, droge en vochtige duingraslanden, duinroos, hellingen en verstuivingen. Ook de kalkrijke bodem draagt bij aan de rijke plantengroei.
Wassenaarse Slag - bij knooppunt 41
Aan het mooie strand van Wassenaar kunt u nog genieten van de rustige natuur. Het is niet heel druk, maar er zijn wel een paar gezellige strandpaviljoens.
Duingebied Meijendel - tussen knooppunt 41 en 39
Meijendel is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Het prachtige natuurgebied strekt zich uit tussen Scheveningen, Den Haag en Wassenaar, en bestaat overwegend uit open duinlandschap, waterpartijen, bossen en kilometers lang zandstrand. Midden in het natuurgebied bevindt zich Boerderij Meyendel. Dankzij de vele fiets-, wandel- en ruiterpaden zijn de duinen van Meijendel uitermate geschikt om te genieten van de Nederlandse natuur.
Scheveningen - tussen knooppunt 39 en 24
Zeker de moeite waard is nog een stukje door de fietsen langs de boulevard, de pier en de haven van Scheveningen + 10 km
Extra knooppunten voor Scheveningen: 39 - 24 - 37 - 36 daarna pak je de route weer op.
Scheveningen - SprookjesBeelden aan Zee
SprookjesBeelden aan Zee is een gratis toegankelijk beeldenterras op de boulevard van Scheveningen. De sympathieke sprookjes sculpturen van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness zijn onderdeel van Museum Beelden aan Zee erachter. De meer dan twintig kunstwerken beelden verschillende sprookjes uit, zoals die van Gulliver en Hans en Grietje. Meest opvallend is de gigantische Haringeter die het icoon van de nieuwe Scheveningse boulevard is geworden. Bij kinderen is SprookjesBeelden aan Zee altijd een hit, omdat ze heerlijk kunnen klauteren op en rond de bronzen sculpturen. En voor fotografen zijn de glanzende beelden een geliefd onderwerp, zeker met de ondergaande zon op de achtergrond.
Museum Nationaal Monument Oranjehotel - bij knooppunt 36
Het Nationaal Monument Oranjehotel is een museum gevestigd in de voormalige Scheveningse gevangenis, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verzetsstrijders en politieke gevangenen werden vastgehouden. Het Oranjehotel was de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis. Dit monument herdenkt de moed en het verzet van deze gevangenen en vertelt het verhaal van hun strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid.
Waalsdorpervlakte - tussen knooppunt 36 en 35
De Waalsdorpervlakte is een historische plek in het duingebied Meijendel, met een triest verleden. Er zijn hier tussen de 250 en 280 verzetsstrijders geëxecuteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je komt er een aantal herdenkingsmonumenten tegen, zoals de Bourdonklok die wordt geluid op 4 mei, de bronzen kruizen en de kleine verse witte roosjes die zijn verstopt in boomstammen. Ze zijn allemaal indrukwekkend, zeker als je weet wat daar gebeurd is. In 2021 is op de Waalsdorpervlakte een 2 kilometer lang fietspad vernoemd naar de verzetsheld Pieter Kuijt, die vanuit zijn beroep als helmplanter ervoor heeft gezorgd dat de graven van verzetsstrijders konden worden teruggevonden. Lees hier het verhaal.
Landgoederenroute door Wassenaar - tussen 35 en 47
In de directe omgeving van Wassenaar zijn vele prachtige landgoederen te vinden. Je fietst door rustige natuurgebieden rond Wassenaar en wordt regelmatig getrakteerd op een mooi uitzicht en fietst langs diverse prachtige monumenten en landgoederen. Deze prachtige landgoederen staan in weilanden, maar ook in dichte bossen en uitgestrekte duingebieden. Deze fietsroute loopt langs een fraaie reeks buitenhuizen met parkenzoals De Paauw en Backershagen.
Dorp Wassenaar - bij knooppunt 47
Wassenaar is ontstaan in de buurt van drie strandwallen die zich parallel aan de kustlijn en de achterliggende jonge duinen bevinden. Het heeft een historische centrum met wortels in de vroege middeleeuwen. Dit beschermde dorpsgezicht kent vele smalle straten en stegen en de grotendeels historische woningen staan direct aan de straat. Op het Plein bevind zich een gietijzeren dorpspomp uit 1869. Aan het plein staat ook de Dorpskerk met zijn rijke geschiedenis. Het bouwwerk zoals het er nu staat is diverse malen grondig ver- en herbouwd en dat zie zowel binnen en buiten.
Natuurgebied Lentevreugd - tussen knooppunt 43 en 93
Natuurgebied Lentevreugd is een voormalig stuk bollengrond, dat tegenwoordig wordt gebruikt als natuurgebied. Je wandelt hier over lichte glooiingen, langs duinriet en drassige graslanden. Het is dan ook een typisch overgangsgebied tussen duin en polder.
In natuurgebied Lentevreugd graast een kudde van ongeveer 45 Schotse Hooglanders en 15 konikpaarden. Niet alleen daarom is het gebied geliefd, want er zijn ook al meer dan 100 verschillende vogelsoorten gezien. Zoals de kuifkoekoek en de griel. Ben je een echte vogelaar? Dan is de kans groot dat je hier roerdompen, boomvalken of lepelaars gaat zien.
Duinbos Pan van Persijn - tussen knooppunt 43 en 93
In de duinen tussen Wassenaar en Katwijk ligt Pan van Persijn, ook wel het Panbos genoemd. De Pan van Persijn is meer dan alleen een duinbos. Je vindt hier speelplaatsen voor kinderen, picknickbankjes en uitgestrekte grasvelden. In de zomer is dit dan ook een favoriete plek voor mensen uit de omgeving om te genieten van de zon en de natuur.
Het bos was ooit het jachtgebied van de Heren van Persijn. Hun kasteel stond op een steenworp afstand in Wassenaar. In de Tweede Wereldoorlog maakt het gebied deel uit van de Atlantikwall. Tot op de dag van vandaag zijn de overblijfselen uit deze periode terug te vinden in het bos.
Katwijk aan den Rijn - bij knooppunt 73
De naam Katwijk aan den Rijn werd voor het eerst in de 13e eeuw genoemd, de naam wijst op de oude monding van de Rijn in de Noordzee. Nog steeds is dit een prachtige plek om de rivier in zee te zien stromen. Eén van de oudste kerken in de omgeving van Katwijk is De Dorpskerk van Katwijk-binnen, deze werd gesticht in de 13e eeuw!
Ook vinden we hier de grenzen van het Romeinse Rijk: De Limes, ofwel de grens, liep langs de Rijn en Donau en omvatte verdedigingswerken zoals wallen, forten en wachttorens. Op veel plaatsen zijn de overblijfselen van deze verdedigingswerken nog steeds zichtbaar. Dit historisch traject dat zich uitstrekt vanaf de Noordzee bij Katwijk tot aan de Zwarte Zee is een indrukwekkende route en beslaat een totale afstand van 3.360 kilometer en biedt een fascinerende reis door Europa, van Nederland tot Oostenrijk, Hongarije, en Roemenië.
Streekmuseum Veldzicht - vlak voor knooppunt 41
Wist je dat Noordwijk in de late Middeleeuwen hét centrum was van de kruidenteelt? Het boeiende agrarische verleden, van blaarkoppen tot bloembollen, wordt belicht in Streekmuseum Veldzicht.
Al deze facetten komen in Streekmuseum Veldzicht aan de orde. De voormalige kruidenwinkel van Alkemade uit de Pickéstraat is in het museum ondergebracht en bij de boerderij is een kruidentuin aangelegd.
Noordwijk Binnen
In de charmante straten van Noordwijk Binnen voel je de historie. Achter iedere gevel, achter iedere deur wacht een mooi verhaal op je. Vanaf de 18e eeuw was Noordwijk hèt kruidencentrum van Nederland. De rijke geschiedenis wordt volop gekoesterd door haar inwoners door de historische kern in volle glorie te onderhouden en zie je terug in hun volksaard. Alle lagen van de bevolking voelen zich verbonden en betrokken en wonen respectvol in een vriendelijke sfeer samen.
TIP: Voor een specialty coffee en heerlijke thee stop je bij Vigore in de Voorstraat. Voor een diner fiets je iets door naar het Hof van Holland. De gezellige entrée en informele sfeer zijn ingrediënten voor een heerlijk diner.
- 61
- 47
- 22
- 63
- 97
- 41
- 40
- 39
- 36
- 35
- 44
- 46
- 54
- 55
- 52
- 51
- 61
- 47
- 43
- 93
- 93
- 58
- 73
- 62
- 64
- 41
- 20
- 34
- 24
- 28
- 61