Besuch planen

Historie Huize Leeuwenhorst

 noordwijk

Achter dit idyllische doorkijkje gaat een bewogen geschiedenis schuil.

Achter dit idyllische doorkijkje gaat een bewogen geschiedenis schuil.

Achter dit idyllische doorkijkje gaat een bewogen geschiedenis schuil. In 1880 geeft de eigenaar van landgoed Nieuw Leeuwenhorst, gravin Van Limburg Stirum, opdracht een landhuis te bouwen voor haar neef jonkheer A.D.Th. Gevers van Kethel en Spaland. Het is een groot landhuis, van waaruit de adel jachtpartijen houdt. In 1939 wordt het huis gevorderd voor de mobilisatie van de Nederlandse veldartillerie. Daarna wordt het korte tijd bewoond door paters Jezuïeten en hun leerlingen. In 1943 moet Huize Leeuwenhorst wijken voor een tankval van de Duitsers.

Als onderdeel van de Atlantikwall loopt een betonnen muur vanaf strandpaal 80 door het duin. Van de voet van het duin komt een gegraven tankval naar de Leidsevaart. Een controlepost met mijnenvelden, mitrailleurposten en een kanon komt vlakbij het landhuis. Omwille van een vrije schootsbaan wordt het landhuis in opdracht van de Duitsers gesloopt. De tankval is na 1950 omgetoverd in een romantische vijver. Het koetshuis van Huize Leeuwenhorst is gelukkig wel blijven staan.

Wist je dat

In 1961 aan de rand van het bos een Klein Seminarie wordt opgericht?

Daar jongens tussen de 12 en 18 jaar les krijgen om daarna door te leren voor priester?

In de periode 1968-1970 het pastoraal concilie in het seminarie wordt gehouden?

Het seminarie in 1970 wordt gesloten? De gebouwen nu een hotel en een congrescentrum huisvesten?

Foto: 

Hotspot

Bleiben Sie auf dem Laufenden Noordwijk
Newsletter mit Events, Nachrichten, Empfehlungen und Angeboten!
Uw bericht is niet verstuurd omdat deze als spam is gemarkeerd. Onze excuses als dit onterecht is. U kunt altijd contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@noordwijk.info.