Besuch planen

Historie Abdij Leeuwenhorst

Leeweg
 Noordwijkerhout

Er is een beetje gesmokkeld met de geschiedenis bij deze rustieke stenen toegangsmarkering. De hekpijlers horen namelijk bij Huize Leeuwenhorst.

Er is een beetje gesmokkeld met de geschiedenis bij deze rustieke stenen toegangsmarkering. De hekpijlers horen namelijk bij Huize Leeuwenhorst.

Er is een beetje gesmokkeld met de geschiedenis bij deze rustieke stenen toegangsmarkering. De hekpijlers horen namelijk bij Huize Leeuwenhorst, terwijl deze plek juist de toegang tot de voormalige Abdij Leeuwenhorst markeert. In gedachten leidt deze weg naar het in 1261 door Aarnout en Waalwijn van Alkemade gestichte Cisterciënzer klooster. Een select gezelschap van dertig nonnen uit vooraanstaande families bewoont de abdij. Personeel zorgt voor de boerderij, de huishoudelijke dienst en de keukens. De vele landerijen in de regio zorgen via pachters voor inkomsten en voedsel voor de nonnen en de dorpelingen. In 1502 is in het klooster ook de eerste meisjesschool van Holland te vinden. Tijdens het Beleg van Leiden (1573) wordt de abdij grotendeels vernietigd. De nonnen zijn dan al naar Leiden gevlucht. Vanwege de geloofsoorlog raakt het klooster buiten gebruik. Na het vertrek van de Spanjaarden eisen de Staten van Holland de bezittingen van de Abdij op en verhuren het gebied tot 1795 als buitenplaats.

Wist je dat……

van 1676 tot 1688 Caspar Fagel, raadspensionaris van Holland en West-Friesland, op deze plek woont?

Hij prachtige botanische tuinen laat aanleggen? In zijn kassen exotische planten groeien die door de VOC naar Holland zijn gebracht?

Willem III, stadhouder en koning van Engeland, de bijzondere collectie later overbrengt naar Hampton Court?

Hotspot

Bleiben Sie auf dem Laufenden Noordwijk
Newsletter mit Events, Nachrichten, Empfehlungen und Angeboten!
Uw bericht is niet verstuurd omdat deze als spam is gemarkeerd. Onze excuses als dit onterecht is. U kunt altijd contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@noordwijk.info.