Plan your visit

Gedenkbord Crashsite Lockheed

 De Zilk

Gedenkbord aan de crash van een Lockheed P-38 Lightning in de Zilk in 1944.

Gedenkbord aan de crash van een Lockheed P-38 Lightning in de Zilk in 1944.

Op 24 februari 1944 vliegt een vliegtuig vanuit Haarlem richting De Zilk aan. Het betreft een Lockheed P-38 Lightning. Dit Amerikaanse vliegtuig wordt ingezet als begeleiding voor de Amerikaanse B17-bommenwerpers die vanuit Engeland naar Duitsland vliegen. Voor de piloot, 2e luitenant E.E. Geiger, is het zijn zestiende missie bestemming Schweinfurt, waar de kogellager fabriek het doel is om te bombarderen. Boven Woerden krijgt het toestel motorstoring. Met een grote boog wil hij terugkeren, totdat boven Haarlem een motorbrand ontstaat. Om de ernst te kunnen beoordelen draait de piloot het rechter raampje open en er ontstaat een steekvlam. Hij weet met lichte brandwonden ternauwernood het toestel te verlaten. Hij landt met zijn parachute in het duin, waar hij direct door de Duitse bezetter gevangen wordt genomen. Hierna wordt hij overgebracht naar krijgsgevangenkamp Stalag Luft I bij de plaats Barth in Noord Duitsland. Hier blijft hij tot het einde van de oorlog gevangen.

Wist u dat

De 17-jarige scholier Han Hogendijk uit Haarlem vanaf het dak van zijn huis in Haarlem het vliegtuig met brandende motor via Zandvoort langs de kust kon volgen totdat het neerstortte?

De piloot Everett. Eugene Geiger, geboren op 23 juli 1921 in Indiana (VS) na de bevrijding in 1945 weer terug keert naar de Verenigde Staten. Hij overlijdt op 12 oktober 1999.

Foto: E.E. Geiger bij Lockheed P-38 Lightning

Location