Expositie 'Nostalgie in kleur'

Koetshuis Landgoed Calorama
Gooweg 21
2201 AX Noordwijk

Op 13, 14 en 15 september organiseert galerie ArtBoutique een sfeervolle expositie met schilderijen van oud-Hollandse nostalgische taferelen.

In het monumentale, uit 1878 daterende, Koetshuis van Landgoed Calorama in Noordwijk zijn drie dagen lang sfeervolle schilderijen van hedendaagse oude meester Rob van Assen en romantisch fijnschilder John Haanstra te bewonderen.

Rob van Assen (1944-2022)
Rob van Assen was als fijnschilder zeer veelzijdig en volledig autodidact. Hij tekende en schilderde al vanaf zijn vroege jeugd. De fijne kneepjes leerde hij van zijn vader.

Zijn favoriete onderwerpen om te schilderen waren zomer- en winterlandschappen in de stijl van de romantische school. Taferelen uit de periode van 1790 tot 1850 hadden zijn voorkeur, waarbij bekende kunstschilders als Barend Cornelis Koekkoek, Andreas Schelfhout en Charles Leickert zijn grote voorbeelden waren.

Van Assen was een hedendaagse oude meester met een grote fantasie en kon de mooiste luchten schilderen. Hij verdiepte zich altijd tot het uiterste in de te schilderen onderwerpen.

Hoewel hij soms beeldmateriaal als referentie gebruikte, had hij ook het talent om te schilderen wat hij niet direct zag…

Als een paard bijvoorbeeld naar links keek op een afbeelding, kon hij het met gemak levensecht naar rechts kijkend schilderen.

Zijn fantasie, nauwkeurigheid en brede kennis van alles wat hij schilderde was heel bijzonder. Van Assen vond eigenlijk dat hij 150 jaar te laat was geboren…

John Haanstra (1945)
John Haanstra begon als autodidact op zijn dertiende met tekenen en schilderen en had al jong de ambitie om kunstschilder te worden.

Als dertien-jarig knaapje zat hij al op het Rembrandplein in Amsterdam achter een ezel te schilderen en verkocht zijn werkjes ook nog.

Haanstra volgde een opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam om zijn schildertechniek verder te ontwikkelen. Midden jaren zestig verhuisde hij met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Daar heeft hij veel geleerd, vooral het oog hebben voor detail.

Hij had al vroeg een sterke voorkeur voor de romantische Hollandse school en schilderde veel herkenbare oud-Hollandse stadsgezichten van bijvoorbeeld Haarlem, Amsterdam en Amersfoort. Vaak speelden de zomer- en wintertaferelen met figuren zich af op straat.

Ook taferelen rond de zeevisserij met strandgezichten van Katwijk en Scheveningen uit de periode van begin 1900 heeft hij met veel passie op het doek vereeuwigd.

Galerie ArtBoutique
Trotse galeriehouders, Peter en Edith Zuidhoek, zijn vereerd om de schilderijen van beide kunstschilders te vertegenwoordigen.

In hun Noordwijkse galerie is een permanente expositie ingericht met schilderijen van geselecteerde kunstschilders. Met enige regelmaat worden schilderijen uit de collectie van ArtBoutique ook tijdens exposities op bijzondere locaties tentoongesteld.

Nostalgie in kleur
In het Koetshuis zijn een groot aantal schilderijen te bekijken van taferelen die we soms alleen nog van oude zwart-wit foto’s kunnen herinneren.

Onze getalenteerde kunstschilders romantiseerden de nostalgische taferelen in kleur op hun paneel of doek.

Het sfeervolle Koetshuis zal tijdens deze expositie in het teken staan van zeer hoogwaardige fijnschilderkunst.

Tijdens deze expositie krijgen bezoekers de gelegenheid om zich te wanen in een periode van meer dan honderd jaar geleden. Het belooft een reis door de tijd te zijn waar men zich in gedachten kan verplaatsen in de nostalgische taferelen van vroeger tijden.

Locatie:
Koetshuis, Landgoed Calorama
Gooweg 33  -  Noordwijk
(Parkeren: P1 N444 bij de kruising Gooweg/Van Berkelweg)

(Vrij toegang)

When

  • Daily starting from september 13th, 2024 until september 15th, 2024 from 10:30 to 17:00
  • Daily starting from september 13th, 2024 until september 15th, 2024 from 10:30 to 17:00

Prices

  • Vrij toegang

Attributes

Take a look

Location

Reviews

Read the experiences of other visitors

View the reviews by previous visitors to this location.

View all reviews