Sorry, this activity is not available anymore

Historische lezing - Koen van Toen: Operatie Husky, de geallieerde landing op Sicilië (1943)

De Muze
Wantveld 2
2202 NS Noordwijk

Koen van Toen organiseert in de Muze te Noordwijk een speciale collegereeks over de Tweede Wereldoorlog. De reden hiervoor zijn de verschillende jubilea die de komende twee jaar gepland staan in binnen- en buitenland. In juni 2024 is het exact 80 jaar geleden dat de geallieerden in Normandië (Noord- Frankrijk) de bevrijding van West-Europa inluidden. Daarnaast is het in december van 2024 ook precies 80 jaar terug dat de Duitsers in de Belgische Ardennen hun welkbekende Ardennenoffensief begonnen. Het was de geallieerden gelukt om deze aanval te stoppen, waarna de bevrijding in mei 1945 het slot van de oorlog in West-Europa vormde.

Maar hoe zijn deze historische momenten tot stand gekomen? Welke voorbereidingen lagen er aan ten grondslag en welke bekende historische figuren speelden een sleutelrol in het succes in de uiteindelijke bevrijding van West-Europa? Vragen die Koen tijdens de reeks zal beantwoorden. De reeks bestaat in totaal uit 9 lezingen.

Op donderdag 11 april verzorgt Koen een lezing over de geallieerde invasie van Sicilië. Met als codenaam Operatie Husky vertrokken in juli 1943 duizenden geallieerde soldaten vanuit Noord- Afrika naar het Italiaanse eiland Sicilië. Dit werd gezien als springplank naar het Europese vasteland. De operatie werd uitvoerig voorbereid, was op sommige punten een succes, maar op vele punten ook zeker een groot fiasco. Er werden ten koste van vele jonge levens waardevolle lessen geleerd, die mee werden genomen naar de invasie in Normandië op 6 juni 1944.

Koen vertelt tijdens de lezing over de belangrijke beslissingen die werden genomen tijdens de conferentie van Casablanca en de plannen om een geallieerde landing uit te voeren op Sicilië. Ook de oprichting van COSSAC, de als eerste plannen maakt voor D-Day, komt tijdens de lezing naar voren. Tot slot vertelt Koen over de daadwerkelijke landing en de dure lessen die geleerd werden tijdens de verovering van het eiland. Hoe verliep de strijd? Hoe was de band tussen de Italianen en de Duitsers? Wat was de rol van de Siciliaanse maffia? En wat was de Nederlandse inbreng bij operatie Husky? Vragen die tijdens de lezing beantwoord zullen worden.

De lezing vindt plaats op donderdagavond 11 april van 20:00 tot 22:00 uur plaats in de Uraniazaal in De Muze. Er is een pauze.

Prices

  • €15.00 Standaard

Location