Dune and art route - Staatsbosbeheer

1 hour (4.2 km)

 • Download GPX

This route goes past artworks which make you want to stop, look, think and to enjoy. Slowly envolve yourself in nature. 

Start: Parking Randweg 25, Noordwijk
Follow the orange route 

Sights on this route

Starting point: Randweg 25
2204 AL Noordwijk
Navigate to starting point
1

"De Ontmoeting"

Noordwijk
"De Ontmoeting"
2

"Draagbaar Landschap"

Noordwijk
"Draagbaar Landschap"
3

Strandafrit 25

Noordwijk
Strandafrit 25
4

Langevelderslag, Strandafrit 27

Langevelderslag strandafrit 27
Noordwijk
Langevelderslag, Strandafrit 27
5

Strandpaviljoen De Zeespiegel

De Zeespiegel
Duindamseslag afrit 24
2204 AM Noordwijk
Strandpaviljoen De Zeespiegel
6

Piet Florisdal

Noordwijk
Piet Florisdal
End point: Randweg 25
2204 AL Noordwijk
Navigate to endpoint

Directions

Starting point: Randweg 25
2204 AL Noordwijk
Navigate to starting point

ROUTE - Vanaf het startpunt volg je de oranje route. Dit is een route van Staatsbosbeheer

DIT GA JE ZIEN: 

 • "De Ontmoeting": De ontmoeting is een totem op het kruispunt van verschillende wegen. Ga even rustig zitten en geniet van de omgeving. Wie weet welke ontmoeting op je wacht. Dit beeld is van Roel van Wijlick uit 2010. Roel Wijlick uit Venlo is kettingzaagkunstenaar (woodcarver), uit een boom zaagt hij met alleen de kettingzaag een beeld. 'Zoals iedere boom uniek is, is ook ieder beeld uniek!' 
 • "Draagbaar Landschap": Dit beeld van moeder en kind is een houten beeld van Carla Rump uit 2008. De natuur als inspiratiebron. Een nooit ophoudende stroom gedachten. Verwondering, oog voor de schoonheid van dat wat er gewoon is. Hout is een materiaal dat haar bloed sneller laat stromen, ze weet een boom een tweede leven te geven als sculptuur, gestold in de tijd.
 • Strandafrit 25: Hier kan je over de duinen naar het strand. Even genieten van het weidse uitzicht of even met de voeten in de zee.

Thalasso – ervaar de helende werking. Thalasso is het Griekse woord voor zee. In Noordwijk komen gezond leven, gezond bewegen en gezond blijven samen. Een verblijf direct aan de zee is de ideale plek om natuurlijke levenskracht te ervaren. Het is dé plek om te voelen wat Thalasso voor een mens betekent. Thalasso is gericht op het verkrijgen van harmonie van lichaam en geest. Het is pure weldaad op het hoogste niveau. De zee en zijn directe omgeving heeft bijna alles wat de mens nodig heeft. Het zeewater zit boordevol waardevolle stoffen zoals belangrijke mineralen en organismen. De hoge luchtvochtigheid heeft een positief effect op de luchtwegen. En dat voel je bij iedere inademing.

Baden in zee, oefeningen doen in zeewater, de zilte licht inademen. Bij eb en vloed wandelen langs het strand, bij voorkeur in de branding en vooral luisteren naar het rustgevende geluid van de zee. Het beste medicijn om je immuunsysteem op peil te houden”, aldus Dr. Janka Zalesakova. Vooral het zeewater met het hoge zoutgehalte (3%) en een magnesiumaandeel van 15% vormen volgens de medicus een heel gunstig fundament tijdens een verblijf Noordwijk. Dank zij de positieve elementen is Noordwijk internationaal erkend als “Heilzame badplaats”.

 • Strandafrit  24 De Duindamseslag. Hier vind je Strandpaviljoen de Zeespiegel. Geopend van half maart tot eind september. Dit paviljoen heeft een karakteristieke uitstraling. Het terras biedt een prachtig uitzicht op strand en de zee. Ook jouw viervoeter is van harte welkom, zij het aangelijnd.
 • "En dan de Zee": Jan Mostert maakte deze beukenhouten sculptuur tijdens het Kunst in Duin-festival van 2012. Een Neptunusachtige figuur tuurt in de verte vanaf zijn uitkijkpost. De pilaar biedt Neptunus tevens onderdak via een gesuggereerde deur die zich onderaan het trapje bevindt. Zonder deze Neptunus-figuur heeft de sculptuur een meer abstracte uitstraling en kan het een uitkijkpost zijn voor iedereen die het wil beklimmen. (Betreden op eigen risico!) De titel van het geheel is ontleent aan een gedicht dat Jan Mostert ooit schreef. Zijn idee is om meerdere sculpturen te maken en elke sculptuur een fragment mee te geven van dit gedicht.

  Het fragment bij deze sculptuur:
  En dan dit land
  dat in een bak gedempte dras
  het is wat aarde was
  van vloed en eb ontstaan
  van vroeger opgestaan
  het waakzaamheidsgebied
  en dan de zee

 • Piet Florisdal: Hier had Piet Floris ooit een aardappelveld, nu is het een dal met een grasveld voor spel en sport, en diverse picnic-tafels. 
End point: Randweg 25
2204 AL Noordwijk
Navigate to endpoint

Take a look